ANNONS Innehållet presenteras av ComputerSweden.se
Tittar du på serier online? Så undviker du cyberhot

Tittar du på serier online? Så undviker du cyberhot

Realitytopp
Uppdaterad 07 maj 2025 kl. 10:02 | Publicerad

Det var inte längesedan som streamingtjänster först gjorde entré i underhållningsvärlden. På senare år har detta blivit konsumenters primära källa av videorelaterat innehåll – bland annat filmer och TV-serier. Den traditionella kabel-TV:n finns visserligen fortfarande kvar, men klassiskt “TV-tittande” har kraftigt minskat i popularitet och på många sätt ersatts av streaming.

Det är inte svårt att förstå varför denna utveckling har skett. Streamingtjänster erbjuder ett betydligt mer flexibelt format varigenom man kan njuta av sina favoritprogram. Man kan själv välja tid, program och hur man vill titta när (till exempel med eller utan text).

Denna blomstrande atmosfär av nytt innehåll har dock också gett cyberbrottslingar många nya möjligheter. Brottslingar utnyttjar denna ökade efterfråga från konsumenter för att bland annat stjäla personlig information, genomföra identitetsstöld och andra bedrägerier. I följande artikel ska vi undersöka detta växande problem närmare och se vad du som tittare kan göra för att skydda dig.

Risker med att titta på serier och annat innehåll online

Nätet är fullt av bedrägerier som lockar folk genom att utlova guld och gröna skogar – och streamingtjänster är inget undantag. Det finns många hemsidor som påstår sig erbjuda tillgång till streaminginnehåll helt gratis. Dessa sidor kan vid första anblick se legitima ut, men är i själva verket fällor i förklädnad. Falska hemsidor är ingen nyhet, men genom åren har de blivit betydligt mer sofistikerade.

När användare besöker dessa sidor kan deras information stjälas (till exempel genom webbkakor), skadliga program laddas ned och skadlig kod exekveras. Var försiktig när det kommer till nedladdningar och dubbelkolla alltid hemsidans legitimitet. Om någonting låter för bra för att vara sant så är det nog det.

Utseende kan vara missvisande

Bara för att en hemsida annars är legitim betyder inte det att den inte kan innehålla skadliga element. Speciellt annonser har möjlighet att utsätta användare för skadliga länkar, popup-fönster och andra falska uppmaningar. Dessa falska annonsörer är främst ute efter känsliga uppgifter som bankkonto och personlig information, men de kan också använda knep för att få den intet ont anande användaren att ladda ned skadliga filer som bland annat har möjlighet att spåra dina surfvanor.

Att ladda ned och öppna en fil är bland det mest riskabla du kan göra på nätet – det ger programmet direkt tillgång till din enhet vilket, om det är skadligt, kan göra precis vad som helst med din dator (installera keyloggers, sprida virus och utnyttja din enhet för DDoS-attacker).

Vissa skadliga hemsidor försöker efterlikna populära streamingtjänster i syfte att stjäla användar- och inloggningsuppgifter. Cyberbrottslingarna skapar falska hemsidor som utåt sett ser exakt ut som vanliga streamingsajter som Netflix eller HBO Max, Hulu eller Amazon Prime Video. När användaren sedan loggar in skickas informationen istället vidare till bedragare.

Cberkriminella som ger sig på tittare

Streaming är en effektiv lockelse för bedragare eftersom nästintill alla internetanvändare, oavsett åldersgrupp och demografi, dras till videoinnehåll och streaming. Den moderna människan letar alltid efter distraktioner. En annan faktor är att många som annars använder legitima streamingtjänster försöker kringgå regionsbaserade restriktioner på innehåll – vilket kan leda dem till skadliga hemsidor. Om du använder Netflix i Sverige kommer du till exempel inte ha tillgång till allt innehåll som i Tyskland. Allt man behöver för att kunna titta på utländskt innehåll på streamingtjäntser är ett VPN för Sverige – vilket maskerar din IP-adress och får den att se ut att komma från ett specifikt land.

Det har också blivit vanligt att trycka på länkar utan att tänka efter. Den digitala världen är så fylld av hyperlänkar att man som användare sällan tänker till en extra gång innan man klickar. Försök vara närvarande och medveten när du använder nätet! Att bedragare använder streamingtjänster som täckmantel har att göra med att det ger dem en legitim ursäkt att begära betalningsinformation, användaruppgifter och annan värdefull information. En skeptisk attityd kan motverka mycket.

Så håller du dig säker när du tittar på serier online

Det har aldrig funnits så många filmer, TV-serier, dokumentärer och andra sorters underhållning som det finns i dagsläget. Detta kommer såklart med både för- och nackdelar. För att undvika att hamna i cyberbrottslingarnas fälla har vi sammanställt några viktiga tumregler. Om du kombinerar sunt förnuft med försiktighet och användandet av välrenommerade VPN-tjänster med moderna krypteringsstandarder kan många bedrägerier motverkas.

Håll dig till officiella plattformar

Se till att enbart använda legitima tjänster när du tittar på videoinnehåll. Om du hittar en hemsida som erbjuder gratis innehåll är den antingen olaglig (piratkopiering) eller en bluff som försöker efterlikna en betald tjänst. Verifiera alltid de hemsidor du besöker genom att dubbelkolla adressraden och se hur sökresultaten rangordnas. Sökmotorers rangordning av hemsidor är inte alltid felfri och kan utnyttjas av bedragare, men det är bättre än att enbart lita på sin intuition (som dock också är en viktig komponent i det brottsförebyggande arbetet från individens sida).

Ladda aldrig ner filer

Det finns några enkla tumregler att följa för att hålla sig säker på nätet som inte bara gäller när det kommer till streamingtjänster. Först och främst bör du alltid behandla allt okänt material på nätet som ett potentiellt hot. Det må låta stressigt och begränsande, men det viktiga är medvetenheten, inte att du aldrig använder nya hemsidor. Vidare bör du aldrig lita på någon som kontaktar dig eller som på annat sätt uppmanar dig till att göra någonting. Uppmaningar och påbud är hot!

Sist, men absolut inte minst, är att undvika att ladda ned filer från okända hemsidor. En fil är en direkt inkörsport till din dator. En cyberbrottsling som packat en fil med virus kan potentiellt få full åtkomst till din enhet. Bankuppgifter, konton och personlig information är lätt att hämta från en dator som har “tagits över”.

Cybersäkerhet

Cybersäkerhetsvanor är någonting man måste utveckla. Saker som att hålla sin programvara (som antivirus) uppdaterad, använda unika och starka lösenord, tvåfaktorsautentisering och vidta försiktighet, är saker som snabbt sätter sig i ryggmärgen om man är enträgen nog. Medvetenhet är det viktigaste. Använd inte internet utan eftertanke – det är ett mäktigt verktyg som lätt kan sätta till det i ditt liv om du inte är försiktig. 

Se också till att hålla dig informerad om nya utvecklingar inom teknologi och streaming för att motverka cyberattacker som utnyttjar nyare strategier. Lär du hur man verifierar länkar, hemsidor och känner igen digitala varningssignaler.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL