
Isa Östling – längd, riktiga namn och innan könsbyte
Allt vi vet om TikTok-profilen Isa Östling
TikTok-fenomenet Isa Östling har klivit in i tv-rutan – och blivit någon hela Sverige pratar om. Här är allt vi vet om profilen – från längd till könsbyte.
Nu börjar namnet Isa Östling sprida sig långt utanför TikToks algoritmer. Från att ha varit en välkänd profil bland unga på sociala medier, har hon under 2025 tagit klivet rakt in i de svenska vardagsrummen genom program som Let's Dance och Förrädarna. Plötsligt är det inte bara tonåringar som följer henne – även äldre tv-tittare har börjat lägga märke till hennes karisma, utstrålning och inte minst: kontrasten mellan hennes feminina stil, mörka röst och hennes längd på 182 cm som väckt både nyfikenhet och spekulationer. Vem är egentligen Isa?
Karriär och sociala medier
Isa Östlings resa började 2020 när hon slog igenom på TikTok. Hennes ärliga ton, humoristiska innehåll och sminkvideor lockade snabbt en lojal följarskara. Tillsammans med Tilda Törnqvist tog de över svenska TikTok både på varsitt håll och tillsammans. Genom “get ready with me”-klipp och personliga vloggar lät hon följarna komma nära, vilket gjorde henne till en av de mest inflytelserika svenska profilerna på plattformen. Under 2024 belönades hon med priset Årets kreatör på TikTok Creator Awards.

Isa Östling innan könsbyte
Isa Östling föddes som Isak i Västerås 2003, in i en miljö där traditionella könsroller fortfarande präglade mycket av uppväxten. Som barn kände hon sig ofta malplacerad – inte nödvändigtvis för att någon aktivt ifrågasatte henne, utan för att hon själv tidigt bar på en känsla av att något inte stämde. Hon lekte gärna med "tjejgrejer", fascinerades av mode, och kände en stark identifikation med kvinnliga förebilder på tv och i populärkulturen. Men det fanns alltid en osynlig gräns hon inte vågade korsa – en oro för vad omgivningen skulle tycka eller hur hennes identitet skulle tas emot.
Redan som mycket ung började Isa ifrågasätta sin könsidentitet – men utan ord för att beskriva vad hon upplevde. Hon visste bara att hon inte kände sig som "en av killarna", trots att hon tvingades leva som en. Redan i lågstadiet började hon förstå att hon var trans, men det skulle dröja tills gymnasiet innan hon vågade vara öppen med det. För Isa blev skolbytet en chans att börja om. När hon klev in i sin nya klass för första gången var det som Isa – inte Isak. Det var ett avgörande steg där hon äntligen kunde leva i linje med sin identitet, och släppa den roll hon tidigare känt sig instängd i.

Den könsbekräftande resan – och mammans stöd
Isas könsbekräftande resa har både varit social och medicinsk, och hon har varit öppen med den på sina plattformar. En av de viktigaste personerna vid hennes sida har varit hennes mamma, Linda Strandberg. I SVT:s dokumentärserie Älskade vän gav hon oss en inblick i deras nära relation och hur Linda stöttat Isa genom varje steg.
– Jag har aldrig haft samtalet med dig om att jag är trans. Det har ju de flesta, säger Isa tacksamt i dokumentären Älskade vän.
I dokumentärserien fick vi se en fin mor och dotter relation där det blev tydligt att Isa fått ett stöd som många transpersoner bara kan drömma om.
Röst, utseende och längd som lett till hat och motstånd
Att vara en ung, offentlig transperson i dagens Sverige innebär inte bara att stå i rampljuset – det innebär också att ständigt stå i skottlinjen. Isa Östling har själv varit öppen med att hon dagligen utsätts för transfobiska kommentarer, särskilt på sociala medier som TikTok och Instagram där hon har hundratusentals följare. Kommentarsfälten fylls ofta av anonyma påhopp om hennes mörka röst, utseende, längd och könsidentitet – ett hat som sällan drabbar hennes cis-kollegor på samma sätt.
Men hatet har inte bara handlat om hennes könsidentitet. Under våren 2025 riktades en ny våg av kritik mot Isa och hennes nära vän och influencer-kollega Tilda Törnqvist när SVT-dokumentären Smalast vinner släpptes. Även om varken Isa eller Tilda deltog i dokumentären, blev deras namn snabbt del av diskussionen som följde. Många unga tittare hänvisade till deras innehåll på sociala medier som exempel på det smalhetsideal och kroppsfokus som dokumentären kritiserade.

Let's Dance och kritik
Våren 2025 deltog Isa i TV4:s Let's Dance, tillsammans med danspartnern Tobias Bader. Många hade höga förväntningar, men resan blev kort. Efter första kvalet röstades hon ut, efter kritik från juryn som menade att hon såg frånvarande ut på dansgolvet. Det kanske inte blev en succé, men det blev minst sagt bra tv och Isa blev etablerad som en tv-profil.
Isa kommenterade själv att hon var besviken men samtidigt stolt över att ha vågat ställa upp. Hon förklarade att hon hamnat i en tuff grupp och inte riktigt hunnit hitta sitt uttryck. Trots den korta medverkan blev det en viktig symbol för representation i underhållningsvärlden. Hon har även gjort sig ett namn inom tv rutan och medverkar i Förrädarna 2025. Vilket betyder att vi minst sagt kan förvänta oss mer av Isa.
Dejtinglivet – och framtiden
Isa är singel men har tidigare dejtat en känd fotbollsspelare, vars identitet hon valt att hålla hemlig. Denna hemlighetsfullhet kring den relationen har bara ökat spekulationerna, och fansen har varit ivriga att lista ut vem denna mystiska person kan vara. Trots frågorna har Isa varit konsekvent med att inte avslöja några namn eller detaljer kring den personen.
Isa Östlings resa från en ung person som kämpade med sin identitet till en framgångsrik influencer och tv-profil är inspirerande. Genom att vara öppen med sina erfarenheter har Isa blivit en viktig röst för transpersoners rättigheter i Sverige.