
Nilla Fischer om pressen som förebild: ”Nu vill jag bara prata om matchen”
Öppnar upp sig i "Mästarnas mästare"
I avsnitt sju av "Mästarnas mästare" slår sig programledaren Micke Leijnegard ner vid middagsbordet tillsammans med deltagarna för att prata om ansvar och ställningstaganden. Frågan om idrottares roll som förebilder blir kvällens stora snackis.
Nilla Fischer: "Ibland vill man bara prata om matchen"
Frågan landar snabbt hos Nilla Fischer – en spelare känd för sitt mod både på och utanför planen. Hon har länge varit en stark röst i frågor om jämlikhet och HBTQ+-rättigheter. Men det är inte alltid lätt att bära det ansvaret. Hon poängterade att ingen ska tvingas vara i frontlinjen men att det också finns ett visst ansvar när man får en röst:
– Du behöver inte stå först i ledet men jag tycker samtidigt att du har någon form av ansvar att i alla fall säga din åsikt när du blir frågad om det – och jag har valt att väldigt ofta göra det.
Hon fortsätter beskriva att hon också önskar att hon slapp ansvaret och bara kunde prata om morgondagens match istället:
– Men det har inte alltid varit ett trevligt bemötande, såklart jag ibland bara ”nej men nu vill jag prata om matchen som kommer imorgon” istället för diverse politiska frågor eller så.
Läs även: Allt om ”Mästarnas mästare” 2025 på SVT – premiärdatum och deltagare

"Skulle jag göra om det?” – Utan tvekan.
Trots att hon upplevt både motstånd och ifrågasättanden är Nilla tydlig med att hon inte ångrar sitt engagemang – tvärtom.
– Fick jag frågan om jag skulle göra samma sak igen så skulle jag definitivt, det finns ingen tvekan om det. Nästa generation ska ha bättre möjligheter, större drömmar.

Tobias Karlsson och regnbågsbindeln: ”Det var en självklarhet”
Samtalet vid bordet lyfter även en annan viktig symbol: regnbågsbindeln. Handbollsprofilen Tobias Karlsson berättade hur han blev tillfrågad att bli lagkapten – och att bära regnbågens färgen runt armen.
– Jag fick ett samtal från en kille som jag spelat med som gärna ville att jag skulle börja spela som lagkapten för landslaget och undrade om jag skulle kunna tänka mig det. Jag kollade med förbundet och de såg på det utan konstigheter och backade iden.
När Micke frågar om han har funderat på vad som skulle hända, svarade Tobias med självklarhet:
– Jag hade inte funderat jättemycket på vad som skulle hända. För mig var det viktigt att visa att sporten handboll aktivt tar ställning för människor. Och det tyckte jag var en självklarhet.
Leijnegards fundering: "Är det verkligen ert jobb?"
Micke Leijnegard erkänner att han ibland blir provocerad av kravet på att idrottare måste vara förebilder:
– Ni har fullt upp med att bli bra på sport. Ska ni dessutom vara politiker, filosofer…?
Men, efter kvällens samtal blir det tydligt att de runt bordet inte bara är mästare i fysisk kapacitet – utan också i att våga stå för något större.
Mod inte bara mäts i muskler
Det senaste avsnittet av Mästarnas mästare tar upp att styrka inte bara handlar om att springa snabbast eller lyfta tyngst. Ibland handlar det om att orka ta en obekväm diskussion. Att bära en bindel. Att ta plats. Att ge plats. Och kanske är det just det som gör vissa idrottare till förebilder – inte för att de måste, utan för att de vill.
Du ser hela avsnittet på SVT och SVT Play söndag den 20:e april!